Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nokia X6

17. 2. 2011

Nokia X6

Technické parametry                      

Rozměry

111 x 51 x 13,8 mm

Hmotnost

122 gramů

Konstrukce

klasická

Barevné provedení

černo-červené/bílo-modré

Sítě

GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 + UMTS 900 / 2100 MHz

Displej

aktivní, kapacitní typu TFT, rozlišení nHD (360 x 640 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 3,2"

Paměť

16 GB vnitřní

Otevřený operační systém

ano / Symbian S60 v9.4 5th Edition

Organizační funkce

Budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač, Nokia Ovi Suite, Image editor

Multimédia

Nokia Music Store, služba Comes with Me, 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporuje formáty MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, SPMidi), přehrávač videa (podporuje formáty MPEG4-SP, MPEG4-AVC, WMV9, MPEG4-SP), Java 2.0, akcelerometr, 3.5 mm Jack konektor, TV out (PAL)

Fotoaparát

5 Mpx (2592 x 1944 px), fullfocus, duální LED dioda nahrávání videa (640 x 480 px, 30 snímků/s)

Datové funkce

USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.0 (profil A2DP) GPRS, EDGE (obojí třída 11), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 3,6 Mb/s), 3G, Wi-Fi (až 802.11 b/g, podpora TCP/IP

Baterie a výdrž

Li-Ion 1320 mAh Doba hovoru: až 8 hodin (2G), pohotovostní režim: až 420 hodin (2G)

Cena a dostupnost

9 999 Kč s DPH
březen 2010

 

V krabici naleznete

  • mobilní telefon Nokia X6
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii Li-ion 1320 mAh
  • kompaktní nabíječku
  • stereo headsetnokia-x6-blue.jpg
  • datový kabel
  • miniDVD

 

Design a konstrukce: made in Nokia 5800

Novinka se drží striktních tvarů, bez designových výstřelků. Její provedení je celoplastové, až na kovový lem, který kopíruje dotykový displej. Zadní strana, kromě optiky 5 megapixelového fotoaparátu, který je doplněn o LED diodu, ničím nezaujme. Samotným vzhledem novinky jsme trochu zklamáni. Je vidět, že konstrukcí i vzhledem vychází ze základu téměř dva roky staré dotykové Nokie 5800. Svědčí o tom jednak tvarový koncept telefonu, identické rozměry 111 x 51 x 13,8 mm i použité plasty, kde každý doufal, že jejich kvalita projde zásadní obměnou k lepšímu.

Na bocích telefonu nalezneme standartní konektor MicroUSB, jež obstarává datovou komunikaci s počítačem a stále se ještě nenaučil nabíjení. Bod k dobru si zaslouží mechanický posuvník pro uzamčení kláves a samotného dotykového displeje. Korigovat úroveň hlasové reprodukce novinky můžeme díky dvoupolohovému tlačítku hlasitosti. Výčet kláves pak uzavírá dvoupolohová klávesa, která je vyhrazena pro práci s fotoaparátem s dostatečně tuhou odezvou a mírným cvaknutím.

Přední strana je plně v režii dotykového displeje, spolu s třemi hardwarovými klávesami pro příjem, ukončení a aktivaci hovorů. Prostřední klávesa pracuje s nabídkou multitaskingu, a také slouží vstupu do hlavní nabídky telefonu.

Ohledně samotného zpracování a použitých materiálů jsem, jak už jsem předeslal, mírně zklamán a pokládám si otázku, zda bylo na místě novinku v této cenové kategorii opatřit neadekvátními materiály s tolika do očí bijícími konstrukčními vadami. Konstrukční zpracování novinky si totiž bohužel nalezlo zálibu v povrzávání, skřípání, či podobných nestandardních zvucích, které bychom spíše hledali u telefonů nižších cenových relací.

Bohužel tímto „postižením“ trpí i vrcholné modely tohoto výrobce. Zadní kryt je svým provedením jednolitý kus plastu, který na svém místě drží díky několika plastovým úchytům, které však nepůsobí právě sebevědomým dojmem, Doufejme, že na svém místě setrvají delší dobu. Samotný kryt pak má pak vůli do stran a dochází k jeho prohýbání. Rovněž zadní kryt nás o své přítomnosti permanentně informoval nežádoucími zvuky.

Na horní straně nalezneme sdružení konektorů. Jednak pod záslepkou schovaný microUSB konektor, vedle nějž se nalézá o slovo se hlásící 3,5 mm hudební jack konektor. Skupinku uzavírá nesmrtelný nabíjecí 2 mm konektor.

 

Baterie a výdrž: jeden z nejlepších

V předchozí kapitole jsem novinku nešetřil kritikou, v této kapitole však získá pochvalu. Ve standardně výrobcem dodávaném balení nalezneme akumulátor Li-ion o kapacitě 1 320 mAh. Nokia se chlubí, že pohotovostní doba by měla dosahovat hodnoty skoro 15 dní na jedno nabití. Řekněme si, úsměvná specifikace - samozřejmě této hodnoty novinka ani vzdáleně nedosáhne.

V rámci výdrže mezi dotykovými telefony můžeme jeho výdrž řadit určitě na čelní pozice. I při intenzivním používání, které definujeme jako surfování na webu prostřednictvím Wi-Fi několik hodin denně, několikahodinový poslech hudby přes headset , textová i hlasová komunikace, můžeme počítat s výdrží pohybující se kolem dvou až tří dní v síti 2G. Síť 3G výdrž zhruba o půl dne stáhne, takže počítejte s hodnotami 1,5 – 2 dny.

Pokud bychom novinku tolik nezaměstnávali, odvděčí se nám výdrží, která se rovná zhruba 5 dní. Předpokladem pro dané hodnoty byla samozřejmě nutnost deaktivování 3G sítě a nastavení jasu na poloviční hodnotu, včetně doby podsvícení na deset sekund.

 

Zvuk: mozart ve sluchátkách

Nokia osadila boční linie stereo reproduktory, které jsou silákem v hudební reprodukci. Jejich výkon není ani při vyšších hlasitostech zkreslen, bez šumu a viditelné rezonance. Hudební výstup z 3,5 mm sluchátkového konektoru se line v podobném duchu, výstup je velice kvalitní a dostatečně hlasitý. Není ani problém jej srovnávat s dedikovanými hudebními přehrávači, v porovnání s kterými obstojí.

 

Displej: nač hrubě, když to jde jemně

Na přední straně si své místo našel dotykový displej, který je pod ochranou tvrzeného skla, které by mělo být imunní vůči škrábancům. Od prvních dní jsem už ale začal pozorovat mikroskopické škrábance.

Dotykový displej je širokoúhlého formátu 16:9 s úhlopříčkou 3,2“ a rozlišení 360 x 640 bodů. Největší změna se dotkla samotné technologie, kde jsme byli doposud zvyklí na rezistentní typy, která nám Nokie servírovala ve svých telefonech. Nyní se premiéry dočkala i kapacitní technologie, i když potencionál této technologie není plně využit, schází podpora multitouch.

Čitelnost na přímém slunci je poměrně dobrá i díky použití antireflexní folie, přesto jsou zde určité rezervy, kde by mohlo dojít ke zlepšení. K samotným reakcím na citlivost odezvy jednotlivých dotyků nemáme žádné výhrady. Oproti rezistivním displejům tedy velký posun kupředu.

 

Prostředí a ovládání: pořád na stejném místě

Prostředí s dlouholetou tradicí, i tak by se dalo charakterizovat. Mnozí již začínají (a oprávněně) volat po inovaci a zásadnímu omlazení stávající verze operačního systému Symbian S60 5th edition. Smutnou zprávou je, že ani tato novinka se nedočkala novější verze Symbian^3, který se nachází ve špičkovém modelu N8.

Uživatelské prostředí známe ze starších dotykových modelů 5800, 5530 a v neposlední řadě i 5230. Výrobce osadil domácí obrazovku svou známým rozložením z těchto starších modelů. Na obrazovce mohou být v náhledu zobrazovány malé fotky či ikony oblíbených kontaktů. Také můžeme vidět události, které se uskuteční v nejbližší době. Kdo by se nespokojil s aktuálně nastaveným barevným schématem hlavního menu, může sáhnout po další pestré nabídce ostatních témat, kterých je dostatek.

Asi nemusím detailně rozebírat, že aktuální verze operačního systému není příliš komfortní po stránce ovládání dotykem. V tomto směru jsou jiné operační systémy o velký kus napřed. Nejvíce bude vadit chaotičnost v potvrzování nabídek a úkonů, kdy v některých oblastech stačí pouze jeden klik, ale v další nabídce už je vyžadován dvojklik. Samozřejmě se na to dá zvyknout, ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě, že? Rovněž i výrobcem implementovaná nástavba by mohla projít omlazením, protože konkurenční nástavby ostatních výrobců začínají pomalu získávat větší náskok.

K použitému procesoru typu Qualcomm s taktem 434 MHz jsme měli zpočátku mírnou skepsi, ale naštěstí po prvních dnech sžití s novinkou nás začala skepse opouštět. Telefon i přes svůj ne zrovna nejmodernější procesor poskytuje svižné reakce, bez dlouhých zdržujících prodlev na provedení úkonu či odezvy. Porovnával jsem reakce například se Sony Ericssonem Satio, kde rychlost jeho reakcí byla na srovnatelně rychlé úrovni s Nokií.

Dalším brzdícím limitem je ale nízká hodnota paměti RAM - pouze 128 MB, která při startu klesne na hodnotu pohybující se kolem 46 MB. To samo o sobě znamená, že se musíme krotit v počtu spuštěných aplikací. Např. při spuštěném hudebním přehrávači, minimalizovaném internetovém prohlížeči a spuštěném editoru zpráv dochází následkem méně výkonného procesoru k viditelnému zpomalení celého telefonu, včetně sekání.

Již na úvodu jsem se zmínil o prostřední klávese, která slouží pro vstup do hlavního menu. Tím ale její význam nekončí. Světelnou signalizací – nebo-li dýcháním umí indikovat zmeškanou událost, přijatou zprávu nebo nepřijatý hovor. Další její funkcí je multitasking, čili přepínání aplikací běžících na pozadí, což lze učinit jejím přidržením.

 

Fotoaparát: miluji světlo, tmu radši ne

Slušný obrazový výstup slibuje použitá optika od výrobce Carl Zeiss. Snímky můžeme pořizovat v rozlišení 5 megapixelů, ve zhoršených světelných podmínkách je připravena pomoct světelná LED dioda. Její výkon ovšem není takový, jaký bychom očekávali. Její využití má efektivní smysl pouze ve vzdálenosti kolem 1,5 metru a ani tak scénu neosvítí tak dobře, jako osvědčený xenonový blesk.

Obrazová kvalita snímků je po technické stránce velmi dobrá a patří mezi lepší průměr. Barvy jsou věrohodné, často jsem ale zaznamenával problémy s nefungující automatikou vyvážení bílé. Je tak nutné si s jejím nastavením ručně pohrát. I při dobrých světelných podmínkách je na snímcích patrný drobný šum. Detaily i ostrost po celé ploše snímků jsou většinou na velmi dobré úrovni.

Pokud se o fotoaparátech v mobilním telefonu tvrdí, že za zhoršených podmínek je nemožné pořídit dobrý snímek, novinka to jen potvrzuje. V zhoršených světelných podmínkách, dokonce i v interiéru, značně klesá ostrost celého snímku, navíc automatika dokáže špatně vyhodnotit vyvážení bílé, takže snímek svou barevností neodpovídá realitě. Posledním nepříjemným aspektem je abnormální hodnota šumu.

 

Multimédia: hudební labužník

Po multimediální stránce novinka nic zásadního nepostrádá. V její nabídce nalezneme už známý hudební přehrávač s možností zobrazení alba skupiny přes většinu displeje, třídění autorů nebo alb dle skupin, ID3 tagy nebo ekvalizér s přednastavenými zvukovými předvolbami. Možné je si i vytvořit vlastní dvě předvolby. Hudební přehrávač „zchroustá“ známé formáty mp3 nebo aac.

Z hlediska spravování multimediálního obsahu je na tom novinka velmi bledě. V útrobách nalezneme zastaralý a nekomfortní prohlížeč souborů, ve kterém nelze přecházet mezi jednotlivými soubory a je tak nutno vždycky jít o krok zpět, nemluvě o jejich hromadném zobrazení v jedné složce. Při větším počtu souborů to může být značně znepříjemňující. Naštěstí je zde pojistka v podobě druhé alternativy, kdy prostřednictvím senzorové multimediální klávesy můžeme přistupovat k multimediálnímu obsahu, potažmo obrázkům. Tam už pak prohlížení obrázků funguje bez sebemenších problémů.

Při ukládání multimediálního obsahu do novinky nejsme prakticky ničím limitováni. Pro naše potřeby je vyhrazeno 16 GB paměťového prostoru, přesněji 14,7 GB. Další alternativa paměťového prostoru zde není zastoupena. Musíme si tak vystačit pouze s interní pamětí bez možnosti ji rozšířit o paměťové karty. Slot na karty byl bohužel opomenut.

V nabídce her a aplikací nalezneme např. klienty YouTube nebo Facebook, z her můžeme využívat, po přezutí na letní gumy, hru Asphalt 4 nebo hru Spore nebo DJ Mix Tour. Stávající nabídku je možné bez obav rozšířit o libovolné množství dalších aplikací, her nebo utilit z obchodu Ovi Store nebo stažením z internetu.

Ani integrovaný video přehrávač Real Player nenabídne nic nového pod sluncem, co se týče jeho funkčnosti a hlavně podpory formátů zůstalo vše na svém místě, bohužel. Přehrávat lze tak standardně pouze videoformáty 3GP nebo MP4, zatímco soubory Avi či jiné si rozhodně se standardním programovým vybavením nepustíte.

 

Organizační funkce: dokonalá příprava

Tradičně již výbornou vizitkou Symbianu jsou organizační funkce, které jsou až na některé detaily dovedeny k dokonalosti. K plánování nám poslouží kalendář s 4 typy náhledů a různými druhy událostí. Dále jsou přítomny poznámky, úkoly nebo stopky. Paměťový prostor není fixně nijak omezen, vše se odvíjí pouze od volné dostupné paměti. Z ostatních aplikací nám dobře poslouží program pro čtení elektronických dokumentů Adobe Acrobat. Naše jazykové schopnosti rozšíří vestavěný jazykový slovník, který je ovšem nutné manuálně doplnit o český jazyk.

 

Telefonní seznam a telefonování: zavolám až 20-cet lidí

Telefonní seznam i funkce s ním spojené jsou dobře zpracovány. Lidé s širokým okruhem přátel se nemusí obávat, že by své kontakty neměli kam uložit. Časům kdy paměť byla limitována například počtem 1000 kontaktů dávno odzvonilo, nyní je možné uložit tolik telefonních kontaktů, kolik jen sdílená dostupná paměť umožňuje. K telefonnímu kontaktu je možné přiřadit množství různých čísel, např. ze zaměstnání, domácího telefonu. Také můžeme zadat krátkou poznámku či narozeniny a k dokonalosti chybí snad už jen položka milenec/ka.

Kvalita hlasového projevu ze sluchátka je obstojná, zvuk je sice trochu plechový, ale vše vyvažuje vysokou úrovní maximální hlasitosti. Telefonní seznam je provázán s domácí obrazovkou, na které může být zobrazováno námi přednastavených až 20 kontaktů.

 

Zprávy: je libo QWERTZ

Textová komunikace se odehrává na standardní úrovni, jednotný editor sdružuje jak SMS tak MMS zprávy. Multimediální zpráva je svázána kapacitou 600 kb, samozřejmostí je podpora dlouhých zpráv. Při tvorbě nové zprávy můžeme využít několik přednastavených forem psaní, např. ve formě klasické numerické klávesnice, nebo QWERTZ klávesnice s třemi liniemi anebo můžeme využít způsob ručního vykreslování znaků, pro umělce podotknu, že grafity nerozpozná.

Psaní textové zprávy je plynulé a pohodlné, napomáhá tomu i dotykový displej kapacitní technologie, kdy všechny dotyky jsou snímány už při sebemenším tlaku nebo dotyku. Úložný prostor pro přijaté zprávy není limitován fixní pamětí, jako u organizačních funkc. I zde platí že, pokud máte dostatek volné interní paměti telefonu, nemusíme dál nic řešit. Své služby je také připraven poskytnout e-mailový klient, kde je možno nastavit několik účtů. Podporovány jsou protokoly IMAP, POP, SMTP.

 

Datové funkce: moderně ale pomaleji

V datové oblasti nebudeme postrádat nic důležitého. Prohlížení webových stránek nám usnadní technologie 3G s HSDPA pouze maximální rychlosti 3,6 Mb/s. Bezdrátové sítě Wi-Fi jsou také zastoupeny, postrádat ale musíme technologii HSUPA. Okrajové technologie GPRS a EDGE (obě třídy 11), nepřekvapí.

Datový konektor MicroUSB dobře zastane spojení s PC. Jeho prostřednictvím můžeme kopírovat data do interní 16 GB paměti. Přenos dat je ale bohužel pomalejší než jsme čekali. 1 GB dat se tak kopíruje třeba až pět minut.

Integrovaný webový prohlížeč nezklame, ani neurazí. Jedná se o typ OSS, podporuje javascript, a také Flash v jednodušší verzi lite. Rychlost načítání stránek i jejich překreslování jsou uspokojivé a plynulé, svým komfortem a obsluhou se řadí mezi lepší webové prohlížeče. Přítomnost čtečky RSS je pak příjemným zpestřením, práce s ní je přehledná a můžeme si zvolit, zda chceme aktualizovat pouze konkrétní kanál, nebo všechny kanály najednou.

Abych neopomenul také jistě důležitý prvek telefonu, musím se zmínit o vestavěném GPS modulu, který díky operačnímu systému nalezne velké uplatnění. Již po vybalení z krabice nalezneme v telefonu předinstalovaný software Ovi Mapy, které jsou v doživotní licenci pro pěší i automobilovou navigaci včetně hlasového navádění. V interní paměti pak nalezneme mapové podklady. Další mapové podklady prakticky celého světa lze stáhnout z počítače či internetu zdarma. Fixace satelitů zvláště při prvním tzv. studeném startu zabere několik dlouhých minut, podotknu ale, že bez asistence operátora, kterou doporučuji aktivovat. Zkrátí se tím doba fixace satelitů při studeném startu na necelou minutu.

 

Zhodnocení: jak obstojí v ringu?

Novinka přišla s dobrou myšlenkou, kterou špatně převedla do reality. Tomu nasvědčuje jednak fakt, že výrobce si nedal záležet na lepším konstrukčním zpracování, i na použitých plastových materiálech. Korunu tomu nasadil pak laciným zadním krytem, který vypovídá spíš o telefonu za dva tisíce. Dalším závažím pro něj může být konkurence v podání podařeného modelu Vivaz od Sony Ericssonu. Ten totiž boduje na celé čáře, jednak svým zpracováním, ale také nahráváním HD videí, mnohem modernějším hardwarem, i větší pamětí RAM. Navíc oba telefony si cenově konkurují, dokonce se od sebe odlišují několika stokorunami. Silnou zbraní Nokie je bezesporu kvalitní dotykový displej kapacitní technologie a lepší zvukový výstup. Jednak nabídne nesrovnatelné lepší stereo reproduktory, ale také výborný zvukový výstup ze sluchátek. Když novinka klesne na lepší cenovou hladinu, která by byla adekvátní její výbavě, může se stát velmi dobrou a rozšířenou alternativou, kterou mohu doporučit.

 

 

plus Plusy

  • dotykový displej s kapacitní technologií
  • velká interní paměť 16 GB
  • výborný hudební výstup
  • kvalitní stereo reproduktory
  • fotoaparát pořizuje slušné snímky v dobrých světelných podmínkách
  • dlouhá výdrž na jedno nabití

 

minus Mínusy

  • konektor microUSB neumí nabíjet
  • velmi špatné dílenské zpracování
  • laciný zadní kryt
  • absence slotu na paměťové karty
  • nízká hodnota paměti RAM
  • méně přívětivé uživatelské prostředí

 

 

Promo video

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář